< home

Dnevnik suosjećajnog kuhara

 

Piše : Celia Fenn

 

 

Prevoditeljica: Nataša Wiele za www.StarchildGlobal.com

 

Nekoliko jednostavnih ideja za jesenske juhe

Prošlo je neko vrijeme otkad sam bila u mogućnosti pisati za Blog o Hrani. Suosjećajni Kuhar bio je na putu po Turskoj, Rusiji i Baltiku nekoliko prošlih mjeseci. Uvijek je zanimljivo putovati, vidjeti kako drugi ljudi jedu i  što jedu, te vidjeti kako se vaši vlastiti odabiri hrane mogu uskladiti s drugim kulturama. Ponekad to može biti doista teško, ali sam ustanovila da je ključ uvijek jednostavnost.

Mislim da u mnogima od nas postoji čežnja za jednostavnijim načinom života, a to uključuje naše odabire hrane. Kad je zavladala jesen u sjevernoj Europi, bila sam oduševljena „Šumskom Hranom“…. gljivama i bobicama što su prirodna hrana Šuma. Baltička krem juha od gljiva varijacija je juhe što sam je jela u Moskvi, kao i u Rigi. Ključni su sastojci bile Gljive, krumpiri, da bi juha postala „kremasta“, te češnjak za okus, puno češnjaka. Iznenađujuće, bilo je to slično juhi koju volim iz Turske, turska juha od Leće koja se može naći širom Turske. To je „seljačka“ hrana kao suprotnost bogatoj Otomanskoj kuhinji, ali je veoma obljubljena i veoma ukusna te ima istu naglašenost na krumpiru i češnjaku koji stvaraju kremastu gustoću i okus.
Dakle, Jesen nastaje na Sjeveru i postaje hladnije, evo dvaju recepata čudesnih juha od povrća koje su kozmopolitske po prirodi i privlačnosti!


Baltička krem -juha od gljiva (Latvija)

Sastojci :

3 ljutike
5 češnja češnjaka
400 g gljiva (lisičarke su najbolje, ali možete koristiti bilo koje male gljive)
3 krumpira srednje veličine
1 šalica sojina vrhnja
1 šalica sojina mlijeka
500 ml vode
1 grančica majčine dušice
svježi muškatni oraščić
sol i papar za začin
 
Sitno isjeckajte ljutike i češnjak i pržite na malo ulja u tavi. Dodajte gljive koje ste sitno isjeckali zajedno s oguljenim krumpirima izrezanim na kockice. Dodajte grančicu majčine dušice i malo naribanog muškatnog oraščića. Dodajte vodu, sol i papar te pustite da kuha oko 20 minuta dok  krumpir ne omekša. Dodajte Sojino Vrhnje i Sojino Mlijeko i ostavite da stoji na štednjaku nešto duže na niskoj temperaturi. Tada izmiksajte juhu u mikseru.

Rezultat….. Bogata i Kremasta juha koja se brzo pravi i izvrsna je za jelo!

Napomena : Ako ne želite koristiti proizvode od Soje, možete umjesto Vrhnja i Mlijeka uzeti Rižino Mlijeko.


Krem-juha od leće (Turska)Sastojci :

1 šalica Crvene Leće
5 češanja češnjaka
1 luk
2 krumpira srednje veličine
povrće za juhu
1 mali crveni čili (po želji)
Sol i papar za začin

Isjeckajte luk i češnjak i ogulite krumpire te ih izrežite na kockice. Pržite luk na malo maslinovog ulja dok ne postane proziran, tada dodajte češnjak i krumpire. Dodajte vodu, juhu od povrće i leću. Također dodajte sitno isjeckan čili ako ga koristite te kuhajte oko 20 minuta dok leća i krumpiri ne omekšaju. Izmiksajte juhu u mikseru. Možda ćete trebati dodati više vode da postignete pravu gustoću.
Volim čili u ovoj juhi jer joj daje dodatni akcent, ali ne previše. Umijeće je postići pravu količinu za okus i pikantnost, ali ne tako puno da bude previše začinjeno. Okus leće trebao bi prevladati.

Jednostavno, brzo za napraviti i veoma ukusno. Afiyet Olsun… kako kažu u Turskoj!

 

 

 

 

C 2013-14 Celia Fenn and Starchild Global
Creative Commons License
Ovo djelo je licencirano pod licencom Creative Commons License.

Slobodni ste preslikati, distribuirati, pokazivati i izvoditi djelo pod sljedećim uvjetima: Morate imenovati autoricu, ne smijete ovo koristiti u komercijalne svrhe, i ne smijete izmijeniti, preinačiti ili nadograđivati ovo djelo. Za svaku ponovnu uporabu ili distribuciju, morate pojasniti drugima uvjete licencije ovog djela. Svaki od ovih uvjeta može biti poništen ako dobijete pismenu dozvolu od vlasnice copyrighta. Svaka druga svrha korištenja mora imati dozvolu autorice.

Druge medijalne poruke i članci Celije Fenn objavljeni su za čitanje na web stranici

Izvorni tekst može se pročitati pod

http://www.starchildglobal.com/November2010.html

  Daljnje poruke kroz kanal Celije Fenn te  njezini članci objavljeni su za čitanje na webstranici

www.Starchildglobal.com  (međunarodno)

www.Starchildglobal.com/croatia  (na hrvatskom jeziku)